Sempre que dissenyem un blog ens hem de posar a la pell del públic potencial i facilitar la seva experiència mentre naveguen per les nostres pàgines, com ara quelcom tan simple com que la nostra pàgina s'adapti al dispositiu des del qual és visitada i no apareguin les barres de desplaçament a tot arreu.

Un altre element a avaluar abans de fer una migració és fer una anàlisi de les nostres necessitats i el volum d'informació que tenim publicat i que podem publicar en el futur. És possible que l'ús d'un tema amb una arquitectura senzilla ens faciliti el seu manteniment i alhora sigui prou per les nostres necessitats reals, però també valorar si aquest és escalable, és a dir que aquest pugui créixer i ens permeti afrontar nous reptes.

Migrar cap a noves estètiques no es tan sols una qüestió... estètica. Les noves plantilles o temes de WordPress incorporades a la plataforma ofereixen funcionalitats que permeten millorar la imatge del nostre blog i alhora donen la possibilitat de millorar aspectes com la organització i la navegació per la informació publicada.

Tot i això, cal dir que els temes DIBA-(A, B, C o D) són hereus directes de l'antic Clic Portal i han dut ha terme la seva funció durant molt de temps, però tenen les seves limitacions funcionals junt amb un disseny superat des del punt de vista estètic, així com la manca d'actualitzacions.

Què passarà si...

Doncs si us heu decidit a canviar el tema us recomanem que primer féu un recorregut pels que teniu al vostre abast a la galeria de temes. Allà podeu veure tots els que hi teniu disponibles i si passeu per sobre de cadascun d'ells teniu l'oportunitat de veure una previsualització de com quedaria el vostre blog. Però compte, no és una previsualització complerta, tot i que ens permet tenir una idea aproximada del resultat, sobre tot pel que fa a les tipografies i grandària de la lletra, colors, ubicació dels menús...

A més, aquesta previsualització ens permet obtenir una simulació de com quedaria el nostre blog si aquest el visiten des d'un telèfon intel·ligent o bé una tauleta. D'aquesta manera sabem a priori quina serà l'experiència de les persones que ens visiten.

Juguem amb la personalització

Un cop estem a la previsualització podem testejar totes les opcions que ens proporciona el tema triat. Aquestes poden variar en nombre en funció de cada tema, la seva complexitat i la diversitat de funcionalitats de que en disposa. Tot i que sovint algunes d'aquestes opcions són comunes a diversos temes, aquestes poden presentar configuracions diferents.

Mentre ens trobem al mode de previsualització poden fer tota mena de canvis mitjançant el menú de personalització però aquests no afectaran el nostre blog si no és que fem clic al botó Desa i activa (a la part superior). La recomanació, però, és fer previsualitzacions de diferents temes fins que trobem aquell que s'adapta més a les nostres necessitats, i llavors ja prenem la decisió.

Don't panic!

És a dir, calma!

El primer que veurem en activar un nou tema per al nostre blog és que s'han produït alguns canvis, com ara que els nostres menús han canviat la seva ubicació o bé que totes les seves opcions són visibles en comptes d'estar amagades sota un títol. És molt possible que també la capçalera s'hagi vist afectada o directament desaparegui.

Però el cert és que tot el què hi era abans encara hi és: entrades, pàgines, imatges, menús... la única cosa és que caldrà una mica més d'esforç per part nostra per donar-li l'aspecte definitiu.

Els menús s'han tornat bojos

Sí, la primera impressió pot ser aquesta però no és del tot cert. Hem de pensar que els nostres menús en tot cas estan una mica "desorientats" doncs en canviar de tema també poden haver canviat les àrees predefinides per a mostrar els menús, o bé hagi augmentat el nombre d'àrees on mostrar-los (ubicacions). El cas és que haurem d'endreçar-los.

La millor manera serà a través del menú principal, a l'apartat Aparença i l'opció Menús. Un cop hi accedim podem veure dues pestanyes que ens permeten saber quin menú volem editar i també conèixer les ubicacions de què disposa el nostre tema.

Tenim (com sempre) la possibilitat de crear nous menús personalitzats però les ubicacions (la seva situació i nombre d'aquestes) vénen limitades pel tema escollit.

Per tal d'endreçar les opcions hem d'escollir el menú que volem editar i després podem veure les opcions que conté, permetent-nos modificar l'ordre i el nivell d'aquestes. Recordem que establir el nivell permet tenir submenús i que és el que probablement s'hagi desorganitzat amb el canvi de tema. Només ens caldrà tornar a establir les dependències entre els diferents nivells del menú, és a dir quina opció és la mare d'una altra. Ho podem fer desplaçant cap a la dreta aquelles opcions que depenen d'una altra superior.

10. Migrar blogs antics a les estètiques modernes de WordPress