Què és la sindicació de continguts?

La web social es caracteritza per ser molt canviant, per incorporar informació nova molt sovint, i per l’elevat grau d’interactivitat.

Segur que coneixem algunes pàgines web que contínuament incorporen informacions que ens poden interessar. Segur que les anem posant a la llista dels nostres preferits per tornar-hi un dia o altre.

El temps no ens sobra. Tots anem atabalats i no disposem de massa temps per visitar sovint totes les pàgines. El procediment més natural és escriure l’adreça al nostre navegador i mirar si la pàgina ha incorporat nova informació. Això ho haurem de repetir tantes vegades com pàgines ens interessin. Pot ser una feina molt feixuga…

Un ajut important és, tal com hem esmentat anteriorment, tenir al dia una llista de preferits al nostre navegador, però ens podem trobar que la nostra llista és llarguíssima i, per tant, l’estalviar-nos teclejar la URL o adreça no ens és una gran avantatge.

I si la cosa funcionés al revés?

En comptes de ser nosaltres els que visitem sovint la web per comprovar si hi ha informació nova que sigui la web la que ens avisi que n’hi ha de nova?

Aquests avisos els rebrem nosaltres directament, i no caldrà ni que escrivim una adreça. L’únic que haurem de fer és obrir una aplicació específica.

Us sembla més còmode? Bé, doncs això és la sindicació de continguts.

I si som nosaltres els que tenim la pàgina web i volem donar aquest servei? Seria molt útil pels nostres usuaris, no creieu?

Què és l’RSS?

Una definició tecnològica seria que l’RSS (acrònim de “Really Simple Sindication” o Sindicació Realment Simple) és un arxiu de dades, de format XML. Aquest arxiu permet distribuir les actualitzacions de la pàgina web on està integrat, de manera automàtica, a uns programes específics que poden llegir aquestes actualitzacions i facilitar-les als usuaris sense que aquests hagin de passar per la pàgina en qüestió.

Quins són, doncs, els avantatges de l’RSS?

Tots aquells que aportin contingut a la xarxa i que facin servir l’RSS només cal que es preocupin d’actualitzar la seva pàgina. No s’han de preocupar de fer arribar les novetats o avisar els usuaris. Això suposa un estalvi de temps i d’esforç molt important.
Als usuaris i usuàries de les pàgines web els estalvia un munt de visites sense saber si hi haurà alguna novetat. Només les visitaran si hi ha contingut nou.

Al concepte de sindicació de continguts hi van associats altres conceptes i alguns acrònims més que us anireu trobant, i que més val que conegueu.No us espanteu en veure’ls!

  • Atom: és un altre format de sindicació, similar a l’RSS. De cara a la persona usuària, tant li fa si una web fa servir Atom o RSS, perquè les aplicacions que es fan servir són compatibles amb tots dos formats.
  • Feed o “canal”: una web pot tenir diferents canals RSS. Podrem rebre (a partir d’ara de “rebre” en direm “subscriure”) de qualsevol d’ells.
  • Lector o agregador (de feeds/canals): és l’aplicació que els usuaris fan servir per gestionar les seves subscripcions. Hi ha aplicacions d’aquest tipus en línia i n’hi ha que s’han d’instal·lar. Cada usuari triarà aquella amb la que es senti més còmode.
  • Sindicar: es fa servir com a sinònim de subscriure’s al feed d’una web a través d’un lector.

Que té a veure la RSS amb la Web 2.0?

Parlàvem de la interactivitat entre persones usuàries i la informació de la xarxa, oi? Doncs la sindicació és un exemple claríssim.

La seva utilització representa un estalvi de temps impressionant i ens dóna l’oportunitat d’estar molt ben informats. Tant és així que gairebé la totalitat d’aplicacions Web 2.0 porten aquest servei associat per defecte.

El nostre bloc ja te per defecte aquesta tecnologia incorporada. Qualsevol usuari pot subscriure’s al seu contingut per estar al dia de les noves entrades que i aneu escrivint.
D’altra banda, és bo que ens preguntem, si ens interessa alimentar alguna secció de la nostra web amb contingut Rss de tercers. En aquest sentit, en aquest apartat formatiu veurem algunes extensions que ens ajudaran a incorporar aquests continguts redistribuïts a la nostra barra lateral, a les nostres entrades o a les nostres pàgines.

Giny Rss

Dins d’Aparença, en la secció de Giny trobarem un recurs anomenat Rss, que podrem afegir en qualsevol de les nostres àrees del tema.

Si l’arroseguem cap a una de les nostres àrees, se’ns desplegaran les seves opcions:

giny-rss

Dins del camp “Introdueix la URL del canal Rss aquí“, haurem d’escriure l’adreça web del Rss que vulguem afegir. Per exemple:

http://cultura.gencat.cat/agenda/mostrarss.asp?poblacio=080193&comarca=&tema=T0

Sota d’aquest camp podrem afegir un titol per aquest giny, per exemple: Rss Xarxanet

Més avall podrem indicar el nombre d’articles que volem visualitzar en el llistat del giny.

Les altres tres opcions, ens permetran que el giny mostri el contingut dels articles, el nom de l’autor o la data de publicació dels continguts que es vagin veien del nostre Rss.

Rss
Etiquetat a: