El retroenllaç és una de les formes atractives de cridar l’atenció a tercers per a que visitin el contingut on han sortit citats. Utilitzar el retroenllaç ens millorarà la interacció fomentant l’escriptura de nous comentaris.

Partint de la definició que ens ofereix la Viquipèdia, podem dir que un retroenllaç o trackback és un enllaç invers que permet conèixer quins enllaços apunten cap a un determinat article; d’aquesta manera avisa un altre bloc que s’està citant una de les seves entrades.

Bàsicament, si un bloc admet retroenllaços vol dir que és capaç de rebre un avís d’un altre bloc, de manera que els dos articles queden relacionats entre sí, normalment perquè el segon fa referència al primer.

Els retroenllaços a un article queden reflectits habitualment al peu del mateix, més o menys en el lloc on apareixen els comentaris.

El sistema de trackbacks (també enllaços d’entrada o pingback), és una de les funcionalitats que més caracteritzen els blocs. La seva importància recau en el fet que permet la creació de vincles i relacions entre blocs.

D’una banda permet fer saber a l’autor d’un altre bloc que hem enllaçat un article seu, en el nostre bloc. D’altra banda, ens informa si algú ha fet el mateix amb un article publicat al nostre bloc.

Això el fa especialment interessant ja que ens permet conèixer i llistar tots els llocs que han referenciat un article nostre en particular permetent, a la vegada, que els nostres visitants llegeixin el context d’aquests enllaços en aquests blocs.

I encara hi ha més: un retroenllaç estableix un enllaç explícit inesborrable entre l’article d’aquest bloc i el nostre. Això no passa amb els vincles tradicionals que depenen d’una acció externa.

En definitiva, podríem afirmar que un retroenllaç és un mitjà per a la comunicació peer-to-peer entre blocs, que permet seguir discussions entre diferents blocs, proveir repositoris remots, emular l’autoria de visitants, etc.

En el nostre bloc podrem utilitzar aquest recurs de dues maneres diferents:

  • Com a productors de contingut.
  • Com a recol·lectors de contingut.

Com afegim retroenllaços?

Alhora de crear o editar una entrada, veurem un camp per afegir les adreces URL dels tercers que citem.

retroenlla

Tal i com veiem en la descripció del camp, podrem afegir tantes adreces com vulguem, tant sols les haurem d’escriure separades per un espai.

El retroenllaç
Etiquetat a: